Voldgiftsnævnets styrke er kombinationen af jura og fagteknisk indsigt. Præsidiet og suppleanterne repræsenterer den juridiske ekspertise, mens dygtige fagpersoner udpeges af nævnet til at fungere som henholdsvis skønsmænd, sagkyndige, opmænd og faglige dommere inden for det faglige område, konflikten måtte vedrøre.
Det kan f.eks. være bygningskonstruktører, belægningseksperter, arkitekter, civilingeniører og tømrermestre. Der anvendes både udførende og rådgivende fagfolk, der både kan have udført opgaver som/for entreprenører og bygherrer.
For at blive anvendt som skønsmand i Voldgiftsnævnet kræves en mangeårig og solid erfaring med et eller flere fagområder, en løbende ajourføring af kompetencer, ligesom det er en fordel at have gennemført et skønsmandskursus. Nye skønsmænd modtager undervisning på introduktionsmøder. Det er et grundlæggende krav, at den pågældende er uberygtet. Skønsmanden skal sikre en løbende opdatering af eget CV, som sendes til sekretariatet.
Voldgiftsnævnet skaber kontakt til nye skønsmænd ved behov for kompetencen i en konkret sag, gennem undervisning på kurser, anbefalinger fra andre skønsmænd eller ved at de pågældende fremsender en begrundet ansøgning med et CV til sekretariatet.
Hvis en skønsmand vurderes egnet af nævnet, modtager denne information fra nævnet herom, men der kan gå et stykke tid, inden der kommer en opgave, der passer til den pågældendes kompetencer.
Som skønsmand tilknyttet Voldgiftsnævnet kan man blive tilbudt opgaver inden for sit fagområde ikke bare ved Voldgiftsnævnet, men også i forhold til at blive stillet i forslag ved sager ved de almindelige domstole.